
Feiten over suiker
Over suiker wordt veel gepraat en geschreven. Feiten en meningen maar ook fabels en mythen.
Over suiker wordt veel gepraat en geschreven. Feiten en meningen maar ook fabels en mythen.
‘Minder suiker betekent niet dat het probleem is opgelost. We moeten het over calorieën hebben.’ Dit geldt als één van de belangrijkste conclusies van het suikerdebat dat maandag 6 februari plaatsvond in Den Haag. Organisator Platform Suikers en Voeding bracht diverse experts in voeding en suiker samen om een maatschappelijke dialoog over de rol van suiker in voeding te starten.
In een gezonde leefstijl past een voeding met een volwaardig aandeel van koolhydraten. Deze duidelijke boodschap kwam naar voren tijdens het Koolhydratencongres dat op donderdag 28 september in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsvond.
Bekijk de infokick Suiker in voedingsmiddelen. Waarom worden suikers toegevoegd aan voedingsmiddelen?
In de vandaag verschenen nieuwsbrief van Foodwatch is te lezen dat ‘de winkelschappen vol liggen met mierzoet eten’. Naast snoep, koek en snacks zijn ook in maaltijdsalades, vleeswaren, beschuit, hartige sauzen, brood en vele andere producten suikers toegevoegd.
Het thema van ‘Suiker in perspectief’ editie 41 is ‘smaak en reuk’. Senioronderzoeker dr. Garmt Dijksterhuis (Wageningen University) vertelt over het fenomeen dat smaak meer is dan prikkeling van onze smaakpapillen. Veranderingen in reuk en smaak komen veel voor bij kankerpatiënten die chemotherapie krijgen. Reukonderzoeker dr. Sanne Boesveldt (Wageningen University) constateert dat die problemen vaak worden ondergesneeuwd door alle klachten die de patiënt al heeft. Lees over de ontwikkeling van een menukaart voor oncologiepatiënten, maar ook over de vele vooroordelen en misvattingen over obesitas: ooit een te dikke vos gezien?
Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.
Bent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.