logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Nederlanders eten weinig ‘verborgen' suikers

In de vandaag verschenen nieuwsbrief van Foodwatch is te lezen dat ‘de winkelschappen vol liggen met mierzoet eten’. Naast snoep, koek en snacks zijn ook in maaltijdsalades, vleeswaren, beschuit, hartige sauzen, brood en vele andere producten suikers toegevoegd.

Nieuwe richtlijn voor beperking inname vrije suikers

De World Health Organization (WHO) heeft een richtlijn over de inname van vrije suikers gepubliceerd. Kenniscentrum suiker & voeding deelt de conclusie om de inname van vrije suikers te beperken, maar dan als onderdeel van een brede strategie om overgewicht te verminderen.

Suikerdebat brengt nuance in verhitte maatschappelijke discussie

‘Minder suiker betekent niet dat het probleem is opgelost. We moeten het over calorieën hebben.’ Dit geldt als één van de belangrijkste conclusies van het suikerdebat dat maandag 6 februari plaatsvond in Den Haag. Organisator Platform Suikers en Voeding bracht diverse experts in voeding en suiker samen om een maatschappelijke dialoog over de rol van suiker in voeding te starten.

Nieuwe gegevens over de consumptie van toegevoegde suikers

Onlangs publiceerde Wageningen University een rapport met daarin gegevens over de inname van toegevoegde suikers. Hieruit blijkt dat Nederlanders gemiddeld 12 procent van hun energie uit toegevoegde suikers halen. Per dag is dit gemiddeld 71 gram.

Nieuwe cijfers over de consumptie van suikers

Kenniscentrum suiker & voeding heeft onderzoekers van Wageningen University gevraagd een voedingsmiddelentabel gericht op suikers te ontwikkelen. Met die nieuwe tabel wordt nu ook duidelijk hoeveel sacharose (suiker) en fructose Nederlanders eten.

  • 1
  • 2

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip39

Voedingsmiddelen die in de winkel een plek krijgen op basis van hun gezamenlijke ingrediënten! Verse tomaten en tomaten in blik, en druiven en wijn die vlak bij elkaar staan! Dat is de ‘supermarkt van de toekomst’. De klant die een product uit het schap pakt en voor de spiegelende schermen houdt, krijgt via sensoren informatie over bijvoorbeeld voedingswaarde, bestrijdingsmiddelen en allergenen. Lees in deze ‘Suiker in perspectief editie 39’ ook de andere verhalen over onderzoek in de supermarkt. 

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina