Pagina 13 - Sip23

Basis HTML versie

De hoeveelheid en de soort koolhydraten die een
voetballer tijdens de wedstrijd nodig heeft, is
afhankelijk van de inspanning die hij levert. De
voorraad van de endogene koolhydraten (dus lever- en
spierglycogeen) is doorgaans klein. Deze endogene
koolhydraten moeten voldoende zijn voor 60-90
minuten intensief sporten, maar in de praktijk is de
hoeveelheid doorgaans veel lager: genoeg voor 30-40
minuten. En dus moet een voetballer met beleid
werken aan de inname van koolhydraten vóór de
wedstrijd, in de rust en onmiddellijk daarnà.
Voor voetballers duurt de inspanning tijdens de
wedstrijd tweemaal 45 minuten. Linda Swart over het
koolhydraatadvies aan een voetbalteam dat op
topniveau presteert. 'Koolhydraten en vocht zijn voor
een voetballer sowieso belangrijke aspecten van zijn
voeding. Dat leren wij de jeugdspelers al. De
intensiteit van de inspanning tijdens de wedstrijd is
hoog. Zeker de topspelers bemerken dat aan het einde
van hun speeltijd de koolhydraten opraken of
helemaal zijn verbruikt. Dan kunnen ze last krijgen
van zware benen, worden ze gepasseerd door de
tegenstander of kunnen ze zelfs minder scherp gaan
zien. Wij adviseren de voetballers dan ook om in de
rust een sportdrank te nemen om de koolhydraten
weer aan te vullen. Het is belangrijk dat spelers zich
De link tussen presteren
en koolhydraten
bewust worden van de link tussen presteren en
koolhydraten. Het helpt als de spelers een eetdagboek
bijhouden waarvan de uitkomsten worden besproken.
Samen kunnen we dan conclusies trekken over onder
andere zijn koolhydraatgebruik. Verder kijken we per
speler ook naar zijn positie in het veld. Een keeper of
verdediger heeft een significant andere
energiebehoefte en –gebruik dan een spits. Dat mondt
uit in verschillende adviezen.'
Swart vertelt dat de timing van de maaltijden voor
voetballers een interessant onderwerp is. 'Een goed
ontbijt is sowieso onontbeerlijk. Maar ook: tot
wanneer kun je eten zonder er tijdens de wedstrijd last
van te hebben, en tot wanneer moet je eten om genoeg
brandstof te vergaren. Voor en tijdens het spel krijgen
ze een dorstlesser, plus water. Direct na de wedstrijd
nemen ze een hersteldrank, een sportdrank met een
hoger koolhydraatgehalte (6-18%) en gehydroliseerd
eiwit.' De combinatie koolhydraten en eiwithydro-
lisaat zorgt voor een sneller herstel. 'Zo beginnen de
spelers meteen met het aanvullen van hun tekorten.
Rust en gezonde voeding in de uren en dagen erna,
doen de rest.' Tot slot merkt ze op dat talent en plezier
in voetballen de (top)voetballer een heel eind brengen.
'Maar het plaatje is pas compleet met een gezond eet-
een leefpatroon, en dus veel aandacht voor de inname
van koolhydraten. Daarmee kun je scoren.'
Na de wedstrijd een hersteldrank
13|
Voetbal & Koolhydraten
Suiker in perspectief, juli 2012
Linda Swart