Pagina 10 - Sip23

Basis HTML versie

Tot in detail meten, volgen en
analyseren
Het NOC*NSF Team Voeding heeft circa dertig
factsheets ontwikkeld over de meest uiteenlopende
voedingsgerelateerde zaken. Kamiel Maase: 'Onze
factsheets betreffen losstaande adviezen. Deze zijn
gebaseerd op geïsoleerde studies, bijvoorbeeld naar de
vergelijking tussen groepen sporters die wel of geen
creatine hebben geconsumeerd (creatine helpt
sporters die presteren op hoge intensiteit, met veel
herhalingen en naar verhouding weinig
herstelmogelijkheden-red.). Ook zijn er adviezen die
zijn gebaseerd op onderzoeken die bijvoorbeeld het
gebruik van bicarbonaat en natriumcitraat (ze
vergroten de bufferfunctie van de spieren tijdens
langdurige anaerobe inspanning -red.) van
verschillende kanten belichten. Maar een totaalmix
van al die onderliggende studies, die is er nog niet.'
Dat noemen we de Megamix zegt Floris Wardenaar.
'Sporters vragen daar regelmatig naar. Maar een
totaalmix maken van die adviezen is ontzettend lastig.
Toch zou ik in de toekomst graag de uitkomsten van
effectstudies zien die de diverse adviezen combineren.
Een aantal is goed uitgekristalliseerd, daar hebben we
factsheets van. Maar wat gebeurt er als ze bij elkaar
komen in zo'n totaalmix? Ontstaan er interacties? Dat
vind ik heel interessant.' Maase refereert aan de
toepassing van nieuwe technieken zoals micro- en
nanotechnieken en nutrigenomics. 'Dat zou de
toekomst van onderzoek naar sport en voeding
kunnen zijn om zo diverse aspecten tot in detail te
kunnen meten, volgen en analyseren. Van rode
bietensap bijvoorbeeld weet je dat de sporter daardoor
efficiënter omgaat met zuurstof. Maar waar ligt de
hoofdmoot van dat effect? Dat is iets wat we tot op
celniveau moeten kunnen zien, wil je het mechanisme
10|
Olympisch voedingsadvies
Suiker in perspectief, juli 2012
kunnen ontrafelen.' Maase en Wardenaar willen ook
– gedetailleerder dan nu al bekend is – weten hoe
voedingspatronen de adaptatie van training kunnen
bevorderen. ‘Dat is de heilige graal, want trainen en
vervolgens rusten doe je om sterker te worden, te
adapteren’, aldus Maase. 'In onderzoek zou
vastgesteld kunnen worden hoe je met behulp van een
bepaald voedingspatroon, na een seizoen trainen een
stukje sneller of sterker bent geworden. Waar zit nog
ruimte om met voeding de sportprestatie beter te
ondersteunen?' Om antwoord te krijgen op die
onderzoeksvragen werkt NOC*NSF op het gebied van
voeding samen met diverse kennispartners. Vaste
partners zijn onder andere HAN Sport en Bewegen
(Joris Hermans en Floris Wardenaar) en de
Universiteit van Birmingham (Asker Jeukendrup).
Daarnaast is NOC*NSF nauw betrokken bij het
Kennisnetwerk Voeding en Sport, een initiatief van de
lectoren Gertjan Schaafsma en Victor Schreurs, tot
voor kort verbonden aan het lectoraat Sport, Voeding
en Leefstijl (HAN Sport en Bewegen). Op projectbasis
zijn Wageningen University & Research Centre
(WUR) en Maastricht University partners met wie
men samenwerkt.
interview