Page 4 - SIP22

Basic HTML Version

Half oktober 2011 vond in Utrecht een door
Suikerstichting Nederland georganiseerde
deskundigenbijeenkomst plaats, met als
centrale vraag: ‘Wat is de optimale verhouding
tussen de macronutriënten in het kader van de
preventie van aan voeding gerelateerde
chronische ziekten?’.
Aanleiding vormde de recente discussies rondom de
verhouding tussen verschillende macronutriënten en
hun mogelijke effect op een goede gewichtsregulatie
en het risico op hart- en vaatziekten, diabetes mellitus
type 2 en het metabool syndroom. Ook de vraag wat
nu precies de meest optimale verhouding van
macronutriënten bij een gezond gewicht is, houdt
velen bezig.
De circa veertig Nederlandse voedingswetenschappers
die op deze dag aanwezig waren, deelden aan het
einde van de dag de conclusie dat de officiële
Nederlandse aanbevelingen “zo slecht nog niet zijn.
Maar dat er in de toekomst wellicht een verdere
differentiatie naar subgroepen nodig is – en dat er
wellicht meer ruimte voor het macronutriënt eiwit zou
kunnen komen in de aanbevelingen”.
Deskundigen
buigen zich over
macronutriënten
inleiding
4|
Inleiding
Suiker in perspectief, februari 2012