logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Suiker troost baby tijdens inenting

Baby's die kort voor ze worden ingeënt een beetje suikerwater krijgen, huilen minder lang dan baby's die alleen water krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Cochrane Collaboration, een samenwerking van wetenschappers van naam die werken volgens een omschreven protocol. De uitkomsten van hun reviews worden zelden in twijfel getrokken.

Lijst gezondheidsclaims gepubliceerd

Op 16 mei 2012 heeft de Europese Commissie de lijst goedgekeurd met 222 generieke gezondheidsclaims die daarmee zijn toegelaten. Deze lijst zal spoedig verschijnen in het officiele publicatieblad van de Europese Unie. 

Voedingscentrum: Light-producten overschat

Veel mensen overschatten de voordelen van light-producten. Slechts 20% van de mensen weet dat de term light inhoudt dat er óf minder vet óf minder suiker óf minder calorieën in het product zitten. Daarnaast weet maar 17% dat light ten minste 30% minder calorieën betekent. Meer duidelijkheid op de verpakking moet wat dat betreft uitkomst bieden, vinden zij.

Maakt suiker ons dom?

Op dit moment circuleren op het internet diverse berichten over dit onderwerp. Er is echter geen gegronde wetenschappelijke onderbouwing voor ...

Suiker in frisdrank, nuancering van een studieresultaat

Onder de koppen 'Fris maakt dik' en 'Éen kilo minder' is in NRC Handelsblad van 22-23 september 2012 in niet minder dan 3 pagina's - waarvan 2 volledige pagina's in de wetenschapsbijlage - aandacht besteed aan onderzoek naar het effect van gesuikerde frisdrank op het lichaamsgewicht van 641 kinderen in de leeftijd van ongeveer 5-12 jaar op 8 basisscholen in de omgeving van Amsterdam.

Nieuwe richtlijn vruchtensappen gepubliceerd

De nieuwe richtlijn 2012/12/EU voor aanpassing van de wet voor vruchtensappen en soortelijke producten werd op 27 april 2012 gepubliceerd en is direct van toepassing.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

suikerinperspectief40

De tweede editie nummer 40 van Suiker in Perspectief besteedt veel aandacht aan het Koolhydratencongres dat op 28 september 2017 in Utrecht is gehouden. ‘Dialoog over koolhydraten’: een ochtend- en middagprogramma met 7 sprekers en een paneldiscussie. U leest een kort verslag van alle programmaonderdelen, met de mogelijkheid om steeds door te klikken naar de website van Kenniscentrum suiker & voeding voor de ’longread’. Lees ook de interviews met prof.dr. Rob Markus – bijzonder hoogleraar Neuropsychologie (Maastricht University) - die antwoordt op de vraag of koolhydraten stress kunnen verminderen, en met onderzoeker Dianne van Dam. Thema: huisartsen en geneeskundestudenten die meer willen weten over gezonde voeding  en leefstijl.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina