logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Koolhydraten: tijd voor juiste definities

Er is veel verwarring over koolhydraten en hun structuur. Verschillende namen voor koolhydraten zorgen voor een verkeerde interpretatie en verwarring op het internet. Prof.dr. Fred Brouns publiceerde in juni 2016 een kort overzicht in The World of Food Ingredients om een juiste interpretatie en verwijzing van koolhydraten te bevorderen. Hieronder leest u de samenvatting.

Bizar suikerexperiment: hoe is het afgelopen?

Op 16 januari berichtten wij over het suikerexperiment van presentator Manuel Venderbos bij het RTL5-programma Galileo. De opdracht: een maand lang iedere dag 1 kilo ‘suiker’ eten. In deze eerste reactie gaven wij al aan dat dit experiment medisch en ethisch onverantwoord is, onrealistisch en praktisch onhaalbaar. Maar hoe is het nu afgelopen met dit bizarre experiment? 

Reactie: That Sugar Film

Er kwamen een aantal vragen binnen over ‘That Sugar Film’, die sinds november 2014 in Australië draait en vanaf mei 2016 in de Nederlandse bioscopen te zien is. Naar aanleiding daarvan geeft Kenniscentrum suiker & voeding de volgende reactie.

Voedingscentrum lanceert nieuwe Schijf van Vijf

Op 22 maart 2016 presenteert het Voedingscentrum de nieuwe Schijf van Vijf. Het voorlichtingsmodel bestaat net als voorheen uit vijf vakken: groente en fruit; smeer- en bereidingsvetten; brood, graanproducten en aardappelen; zuivel, noten, vis, vlees, ei; dranken. Met behulp van de Schijf van Vijf kunnen Nederlanders gezonde(re) keuzes maken naar eigen smaak en voorkeur. 

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip39

Voedingsmiddelen die in de winkel een plek krijgen op basis van hun gezamenlijke ingrediënten! Verse tomaten en tomaten in blik, en druiven en wijn die vlak bij elkaar staan! Dat is de ‘supermarkt van de toekomst’. De klant die een product uit het schap pakt en voor de spiegelende schermen houdt, krijgt via sensoren informatie over bijvoorbeeld voedingswaarde, bestrijdingsmiddelen en allergenen. Lees in deze ‘Suiker in perspectief editie 39’ ook de andere verhalen over onderzoek in de supermarkt. 

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina