logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

EFSA keurt claim voor koolhydraatrijke sportdranken goed

Op 13 maart 2018 keurde EFSA, de Europese Voedselveiligheidsautoriteit een gezondheidsclaim voor koolhydraatrijke sportdranken goed. Voortaan mogen fabrikanten vermelden dat deze dranken de sportprestatie bij hoog-intensieve en langdurige inspanningen verbeteren.

Koolhydraatrijke dranken

Met koolhydraatrijke sportdranken worden dranken bedoeld die glucose bevatten of een mengsel van glucose en fructose (fruitsuiker), sacharose (tafelsuiker)  en/of maltodextrinen. De volledige onderbouwing van de claim voor deze dranken lees je hier.

Eerder keurde de EFSA al claims goed voor koolhydraat-elektrolytenoplossingen:

  • ze bevorderen het uithoudingsvermogen bij duursport.
  • ze vergroten de opname van water tijdens lichamelijke inspanningen.

Het gebruik van claims is in de Europese wetgeving geregeld. Dit houdt in dat fabrikanten alleen voedings- en gezondheidsclaims mogen gebruiken als deze op de Europese lijst van goedgekeurde claims voorkomt.

Achtergrondinformatie

In de position paper Koolhydraten en sportvoeding, gebaseerd op wetenschappelijke informatie, lees je meer over de rol van koolhydraten bij sportvoeding en het verbeteren van de sportprestatie.

 

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip41

Het thema van ‘Suiker in perspectief’ editie 41 is ‘smaak en reuk’. Senioronderzoeker dr. Garmt Dijksterhuis (Wageningen University) vertelt over het fenomeen dat smaak meer is dan prikkeling van onze smaakpapillen. Veranderingen in reuk en smaak komen veel voor bij kankerpatiënten die chemotherapie krijgen. Reukonderzoeker dr. Sanne Boesveldt (Wageningen University) constateert dat die problemen vaak worden ondergesneeuwd door alle klachten die de patiënt al heeft. Lees over de ontwikkeling van een menukaart voor oncologiepatiënten, maar ook over de vele vooroordelen en misvattingen over obesitas: ooit een te dikke vos gezien?

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina