logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Geen verband inname suikers en diabetes

Er is geen bewijs dat fructosehoudende suikers gerelateerd zijn aan een verhoogd risico op diabetes type 2. Dit blijkt uit een recente meta-analyse van 15 prospectieve cohort studies. 

Deze studies bevatten in totaal 251.261 deelnemers, waar 16.416 gevallen met diabetes type 2 voorkwamen. De onderzoekers vergeleken de hoogste met de laagste innames van fructosehoudende suikers (i.e. totaal suikers, fructose en sacharose). De geïncludeerde studies maakten geen onderscheid tussen van nature aanwezige en toegevoegde suikers. De onderzoekers wilden met deze studie bepalen of het verband tussen suikerhoudende dranken en diabetes type 2 te verklaren is door fructosehoudende suikers. 

Beschermend verband sacharose

Van totaal suikers en fructose hield de inname ervan geen verband met de incidentie (aantal nieuwe gevallen) van diabetes type 2. Voor de inname van sacharose (tafelsuiker; glucose + fructose) werd een ‘beschermend’ verband gevonden: mensen met de hoogste innames van sacharose hadden een lager risico voor diabetes type 2, vergeleken met de groep met de laagste innames (Figuur 1). 

sacharose beschermend verband

Figuur 1. Het verband tussen de inname van sacharose en incidentie van diabetes type 2 (hoogste vs. laagste niveau van inname). 

Omgekeerde richting van het verband

De resultaten van het onderzoek ondersteunen niet de theorie dat het verband tussen suikerhoudende dranken en diabetes gelinkt is via fructosehoudende suikers. De onderzoekers noemen een aantal mogelijke verklaringen voor hun bevindingen:

  • Mensen met een hoog risico op diabetes type 2 vermijden suikers als preventiestrategie.
  • Mensen met een laag risico op diabetes type 2 hebben een hogere inname van suikers uit voedingsmiddelen waarvan geen of een beschermend verband is aangetoond met diabetes type 2 (zoals granen en graanproducten, fruit en fruitproducten, zuivel en zuivelproducten).

Suikerhoudende dranken en diabetes type 2

De onderzoekers bespreken alternatieve verklaringen voor het verband tussen suikerhoudende dranken en diabetes type 2:

  • De energie uit suikerhoudende dranken wordt niet volledig gecompenseerd. Suikers in vloeibare vorm zijn minder verzadigend en bevorderen een overmatige energie-inname. Dit draagt mogelijk bij aan overgewicht en diabetes type 2.
  • Suikerhoudende dranken zijn een ‘marker’ voor een ongezonde leefstijl. Mensen die veel suikerhoudende dranken consumeren, hebben een hogere energie-inname, zijn minder lichamelijk actief en roken meer.

Zwak bewijs

De onderzoekers beoordeelden het bewijs voor totaal suikers en fructose als ‘very low quality’ en van sacharose als ‘low quality’. De reden hiervoor was een aantal beperkingen in de analyses.

Financiering

Het onderzoek is gefinancierd door Canadian Institutes of Health Research en de Calorie Control Council.

Bron

Tsilas et al. Relation of total sugars, fructose and sucrose with incident type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. CMAJ 2017;20:711-720. 

 

 

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

suikerinperspectief40

De tweede editie nummer 40 van Suiker in Perspectief besteedt veel aandacht aan het Koolhydratencongres dat op 28 september 2017 in Utrecht is gehouden. ‘Dialoog over koolhydraten’: een ochtend- en middagprogramma met 7 sprekers en een paneldiscussie. U leest een kort verslag van alle programmaonderdelen, met de mogelijkheid om steeds door te klikken naar de website van Kenniscentrum suiker & voeding voor de ’longread’. Lees ook de interviews met prof.dr. Rob Markus – bijzonder hoogleraar Neuropsychologie (Maastricht University) - die antwoordt op de vraag of koolhydraten stress kunnen verminderen, en met onderzoeker Dianne van Dam. Thema: huisartsen en geneeskundestudenten die meer willen weten over gezonde voeding  en leefstijl.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina