logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Reactie: tv-uitzending Radar ‘suikeroverschot bij kinderen’

Naar aanleiding van de tv-uitzending van Radar op maandag 27 maart 2017 (om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1) over een suikeroverschot bij kinderen, zetten wij een aantal feiten over suikers op een rij. 

Consumptie van suikers bij kinderen (van 7 tot 18 jaar)

Toegevoegde suikers

 • Gemiddeld 79 tot 106 gram* per dag (dit is 29 tot 39 kg per jaar)
 • Toegevoegde suikers zijn alle suikers die de fabrikant of jijzelf toevoegt tijdens de productie en bereiding van voedingsmiddelen (bijvoorbeeld tafelsuiker of honing). Van nature aanwezige suikers horen hier dus niet bij (zoals de suikers in fruit en melkproducten).

Totaal suikers

 • Gemiddeld 125 tot 153 gram* per dag (dit is 46 tot 56 kg per jaar)
 • Totaal suikers zijn van nature aanwezige suikers (bijvoorbeeld uit fruit en melkproducten (melksuiker)) en toegevoegde suikers samen.

Vrije suikers

 • Gemiddeld 92 tot 118 gram* per dag (dit is 34 tot 43 kg per jaar)
 • Vrije suikers zijn toegevoegde suikers en de suikers aanwezig in vruchtensappen en vruchtenconcentraat.

*Spreiding afhankelijk van leeftijd en geslacht.  

Weinig ‘verborgen suikers’

 • Gemiddelde consumptie: 4 gram per dag (ongeveer een slokje appelsap)
 • 'Verborgen suikers’ zijn toegevoegd aan producten waarvan de consument het niet direct verwacht. Ze zitten in soepen, sauzen, vleeswaren, hartige snacks en bijvoorbeeld kant-en-klaargerechten.
 • Voorbeelden van functies van ‘verborgen suikers’:
  • Drager van kruiden/aroma’s
  • Fermentatie (voorbeeld: kleine hoeveelheid toegevoegd aan brooddeeg ten behoeve van het gistingsproces)
 • Belangrijkste bijdrage aan onze inname van toegevoegde suikers komt van 'zoete’ producten als frisdrank, cake en koek, sap, suiker en snoep.

Ons standpunt

Wij zijn van mening dat overconsumptie van suiker(s) niet wenselijk is en dus voorkomen moet worden. In het kader van het verminderen van overgewicht en obesitas (ook bij kinderen!) tellen alle calorieën mee, dus ook die van suiker. Men moet kritisch zijn in het gebruik van suikerhoudende frisdranken, omdat deze weinig verzadigen in tegenstelling tot vaste suikerhoudende voedingsmiddelen. Suiker met mate past in een gezonde voeding, conform de adviezen van de Gezondheidsraad.

 

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip41

Het thema van ‘Suiker in perspectief’ editie 41 is ‘smaak en reuk’. Senioronderzoeker dr. Garmt Dijksterhuis (Wageningen University) vertelt over het fenomeen dat smaak meer is dan prikkeling van onze smaakpapillen. Veranderingen in reuk en smaak komen veel voor bij kankerpatiënten die chemotherapie krijgen. Reukonderzoeker dr. Sanne Boesveldt (Wageningen University) constateert dat die problemen vaak worden ondergesneeuwd door alle klachten die de patiënt al heeft. Lees over de ontwikkeling van een menukaart voor oncologiepatiënten, maar ook over de vele vooroordelen en misvattingen over obesitas: ooit een te dikke vos gezien?

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina