logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Suikerconsumptie Australië neemt af, overgewicht neemt toe

De consumptie van suikers en van suikerhoudende dranken daalde de afgelopen jaren in Australië. Tegelijkertijd steeg het aantal mensen met overgewicht aanzienlijk. Dit blijkt uit een onderzoek van professor Brand-Miller (verbonden aan de Universiteit van Sidney) en dr. Alan Barclay, die verschillende onafhankelijke datasets analyseerden. ‘De bevindingen trekken het idee dat energie uit toegevoegde suikers en/of suikerhoudende dranken specifiek gelinkt zijn aan de prevalentie van obesitas in twijfel’, aldus de onderzoekers in hun conclusie. 

Resultaten uit verschillende datasets laten een daling zien

Data van FAOSTAT laat zien dat de beschikbaarheid van toegevoegde suikers en zoetstoffen met 16% zijn gedaald van 152 gram per dag in 1980 naar 127 gram per dag in 2011. De prevalentie van obesitas steeg in diezelfde periode (1980-2013) met 80%.     

Ook de nationale voedselconsumptiepeilingen laten een daling zien. De inname van toegevoegde suikers bij volwassen mannen daalde met 18% van 72 gram per dag in 1995 naar 59 gram per dag in 2011-2012. Bij vrouwen bleef het gelijk met 44 gram per dag in 1995 en 42 gram per dag in 2011-2012. In hetzelfde tijdsbestek daalde het aandeel van de energie-inname uit suikerhoudende dranken (inclusief sappen) met 10% bij volwassen mannen en 20% bij vrouwen.

Nationale verkoopcijfers van boodschappen lieten zien dat per hoofd van de bevolking inname van toegevoegd suikers uit frisdrank daalde met 26% tussen 1997 en 2011 (van 23 naar 17 gram per dag).

Bron: Brand-Miller, JC and Barclay, AW. Declining consumption of added sugars and sugar-sweetened beverages in Australia: a challenge for obesity prevention. AJCN. First published ahead of print March 8, 2017 as doi: 10.3945/ajcn.116.145318. 

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip39

Voedingsmiddelen die in de winkel een plek krijgen op basis van hun gezamenlijke ingrediënten! Verse tomaten en tomaten in blik, en druiven en wijn die vlak bij elkaar staan! Dat is de ‘supermarkt van de toekomst’. De klant die een product uit het schap pakt en voor de spiegelende schermen houdt, krijgt via sensoren informatie over bijvoorbeeld voedingswaarde, bestrijdingsmiddelen en allergenen. Lees in deze ‘Suiker in perspectief editie 39’ ook de andere verhalen over onderzoek in de supermarkt. 

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina