logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Nederlanders eten weinig ‘verborgen' suikers

Baarn, 21 februari 2017 - In de vandaag verschenen nieuwsbrief van Foodwatch is te lezen dat ‘de winkelschappen vol liggen met mierzoet eten’. Naast snoep, koek en snacks zijn ook in maaltijdsalades, vleeswaren, beschuit, hartige sauzen, brood en vele andere producten suikers toegevoegd.

Ze zouden er voor zorgen dat we onbewust veel meer suikers binnenkrijgen dan gewenst. Uit recent onderzoek van Wageningen University – gebaseerd op gegevens uit de laatste Voedselconsumptiepeiling (2007-2010) van het RIVM – blijkt dat deze ‘verborgen’ suikers maar een kleine bijdrage leveren aan de inname van suikers. Gemiddeld 4,1 gram per dag. Dat is de hoeveelheid van één suikerklontje ofwel een slokje appelsap.

De Media en NGO’s gebruiken vaak de term ‘verborgen’ suikers. Hiermee worden suikers bedoeld die zijn toegevoegd aan producten waarvan de consument het niet direct verwacht. Ze worden gebruikt in soepen, sauzen, vleeswaren, hartige snacks en bijvoorbeeld kant-en-klaargerechten. De suikers maken het mogelijk om de juiste, kleine hoeveelheid geur- of smaakstoffen (zoals kruidenextracten) tijdens het productieproces toe te voegen. Suikers hebben zo een technologische functie. Bakkers voegen bijvoorbeeld een beetje suiker toe om brooddeeg te laten rijzen. Uiteindelijk bevat 100 gram brood 2-3 gram suikers. Per sneetje is dat 0,7-0,9 gram suikers. Ter vergelijking; ketchup bevat naar verhouding veel suikers (25 gram per 100 gram). Een derde van die suikers komt uit de tomaten zelf. De overige suikers zijn toegevoegd om de zure smaak te neutraliseren en de wateractiviteit te verlagen. Eén eetlepel ketchup levert 6,2 gram suikers. Nederlanders eten echter gemiddeld maar weinig ketchup.

Is de focus op ‘verborgen’ suikers juist?

De fabrikant is volgens Europese wetgeving verplicht om alle soorten suikers die ze toevoegen specifiek te vermelden op de ingrediëntenlijst. Daarnaast staat de totale hoeveelheid suikers in een product altijd vermeld in de voedingswaardetabel (koolhydraten, waarvan suikers). Suikers zijn dus nooit verborgen in een product. De Wageningse onderzoekers hebben vastgesteld dat ‘verborgen’ suikers gemiddeld minder dan 1 procent (0,7 procent) van de totale hoeveelheid calorieën leveren. Het overgrote deel (92 procent) van de inneming van toegevoegde suikers wordt geleverd door ‘zoete’ producten als frisdrank, cake en koek, sap, suiker en snoep. Dit zijn producten waarvan de onderzoekers aannemen dat de consument de aanwezigheid van suikers verwacht.

Over het onderzoek
De term ‘verborgen’ suikers wordt niet door officiële instanties gebruikt. Ze bestaan ook eigenlijk niet. Er is geen verschil tussen ‘verborgen’ suikers en ‘niet-verborgen’ suikers. Toegevoegde suikers zijn hetzelfde als van nature aanwezige suikers, het lichaam verwerkt ze dan ook op dezelfde manier. In het Wageningse onderzoek Consumptie van ‘verborgen suikers’ in Nederland (oktober 2016) zijn ‘verborgen’ suikers gedefinieerd als alle mono- en disachariden (suikers) die zijn toegevoegd door fabrikanten aan voedingsmiddelen vanwege (naast een eventuele zoetende functie) een technologische functie. Op basis van deze definitie is een waarde voor ‘verborgen’ suikers toegekend aan alle producten gerapporteerd in de Voedselconsumptiepeiling 2007 – 2010, uitgevoerd door RIVM, Bilthoven. Het onderzoek is mede gefinancierd door Kenniscentrum suiker & voeding. Een factsheet over het onderzoek is hier te vinden..

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip39

Voedingsmiddelen die in de winkel een plek krijgen op basis van hun gezamenlijke ingrediënten! Verse tomaten en tomaten in blik, en druiven en wijn die vlak bij elkaar staan! Dat is de ‘supermarkt van de toekomst’. De klant die een product uit het schap pakt en voor de spiegelende schermen houdt, krijgt via sensoren informatie over bijvoorbeeld voedingswaarde, bestrijdingsmiddelen en allergenen. Lees in deze ‘Suiker in perspectief editie 39’ ook de andere verhalen over onderzoek in de supermarkt. 

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina