logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Kenniscentrum zoekt Specialist Voeding & Gezondheid

Als Specialist Voeding & Gezondheid ben je verantwoordelijk voor het volgen van wetenschappelijke literatuur en maatschappelijke ontwikkelingen omtrent suiker in relatie tot voeding en gezondheid. Het maken van een juiste, op de doelgroep gerichte vertaalslag van de betreffende onderzoeksresultaten en in staat zijn om de vergaarde kennis over de rol van suiker in voeding op overtuigende wijze over te brengen behoren eveneens tot je verantwoordelijkheden.

Verslag van het Koolhydratencongres 2017 – dialoog over koolhydraten

Op 28 september spraken negen deskundigen in Utrecht op het Koolhydratencongres 2017. Er waren 7 lezingen en een paneldiscussie. Thema’s waren onder andere (inter)nationale voedingsrichtlijnen, metabole effecten van koolhydraten, praktische richtlijnen en adviezen voor de diëtist.

Kenniscentrum zoekt Online communicatiemedewerker

Heb jij een afgeronde hbo-opleiding in de richting digitale marketing, online communicatie/social media, web- en interaction design of vergelijkbaar en heb jij aantoonbare ervaring met beheer van Microsoft Dynamics/CRM? Ben je daarnaast bekend met de nieuwste communicatietechnieken en -technologieën op het gebied van websitebeheer, contentmanagement en softwareprogramma’s (Drupal, Wordpress, Joomla en Mailchimp)? Dan ligt er bij Kenniscentrum suiker & voeding een mooie uitdaging voor je klaar. Ter versterking van haar team, van in totaal 5 medewerkers, is Kenniscentrum suiker & voeding, gevestigd te Baarn, op zoek naar een Medewerker Online Communicatie/Online marketeer (M/V) voor 24 uur per week. 

Call for pre-proposals

Heeft u een interessant onderzoeksidee over suiker in gedachten? Kenniscentrum suiker & voeding heeft voor 2019 en 2020, € 150.000,- beschikbaar voor een of meerdere onderzoeksprojecten. De voorkeur gaat uit naar 3 onderzoeken van € 50.000. Ook heeft matching vanuit NWO of andere bronnen de voorkeur.

Lees hier verder hoe u kunt reageren en wat de voorwaarden zijn. 

Uitspraak over verband suiker en kanker sterk genuanceerd

Onlangs publiceerden onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, de Katholieke Universiteit Leuven en Vrije Universiteit Brussel een laboratoriumstudie waarin zij het mechanisme blootleggen van een versnelde suikerafbraak door tumorcellen en hoe dit leidt tot de groei van kanker. Onderzoeker en microbioloog Johan Thevelein, betrokken bij dit onderzoek, beweerde vervolgens in de media dat kankerpatiënten beter op een suikervrij of suikerarm dieet kunnen overgaan. Het onderzoek zelf bevestigt deze uitspraak niet en de bewering is volgens verschillende oncologen voorbarig en ongefundeerd. [In het onderzoek gaat het specifiek om glucose, niet om suiker (sacharose) per sé.]

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

suikerinperspectief40

De tweede editie nummer 40 van Suiker in Perspectief besteedt veel aandacht aan het Koolhydratencongres dat op 28 september 2017 in Utrecht is gehouden. ‘Dialoog over koolhydraten’: een ochtend- en middagprogramma met 7 sprekers en een paneldiscussie. U leest een kort verslag van alle programmaonderdelen, met de mogelijkheid om steeds door te klikken naar de website van Kenniscentrum suiker & voeding voor de ’longread’. Lees ook de interviews met prof.dr. Rob Markus – bijzonder hoogleraar Neuropsychologie (Maastricht University) - die antwoordt op de vraag of koolhydraten stress kunnen verminderen, en met onderzoeker Dianne van Dam. Thema: huisartsen en geneeskundestudenten die meer willen weten over gezonde voeding  en leefstijl.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina