logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Geen verband inname suikers en diabetes

Er is geen bewijs dat fructosehoudende suikers gerelateerd zijn aan een verhoogd risico op diabetes type 2. Dit blijkt uit een recente meta-analyse van 15 prospectieve cohort studies. 

Foodweken NPO 3: That Sugar Film

Naar aanleiding van de NPO 3 Foodweken zendt de zender donderdag 1 juni 2017 ‘That Sugar Film’ uit. Deze documentaire was vorig jaar te zien in de Nederlandse bioscopen en toont hoe Australische acteur Damon Gameau twee maanden lang op een suikerrijk voedingspatroon leeft. Een korte reactie op deze film. 

Lichaamsgewicht en macronutriënten

Energieverbruik en vetmassaverlies zijn hoger bij diëten hoog in koolhydraten en laag in vet vergeleken met diëten hoog in vet en laag in koolhydraten. Dat blijkt uit een recente meta-analyse van 32 gecontroleerde onderzoeken, waarin koolhydraten en vet isocalorisch werden uitgewisseld. De onderzoekers, dr. Kevin Hall en dr. Juen Guo, zijn verbonden aan het National Institute of Diabetes & Digestive & Kidney Diseases in Bethesda, Maryland.

Geen bewijs uit humaan onderzoek voor een ‘suikerverslavingsmodel’ bij overgewicht

De termen suiker- en voedselverslaving worden vaak gebruikt in populaire media. Een van de theorieën is dat suiker verslavend zou zijn en op die manier overeten stimuleert. Onderzoekers van Maastricht University onderzochten of studenten ‘verslavingsachtige symptomen’ ervaren voor voedingsmiddelen en onderzochten of dit vaker voorkomt bij suikerrijke producten. Daarnaast onderzochten ze of dit gerelateerd was aan BMI en depressie.

28 september 2017, congres ‘Dialoog over koolhydraten’

Wat doe je als voedingsprofessional, adviseer je wel of niet een koolhydraatarm dieet? Twijfel je naar aanleiding van verwarrende berichten? Resultaten van voedingsonderzoek krijgen in de media veel aandacht. Via sociale media, kranten, radio en televisie, internet, via foodbloggers en -vloggers wordt erover geschreven en gepraat. Maar de kwaliteit van die berichten laat vaak te wensen over. Koolhydraten hebben het wat dat betreft moeilijk. Dat vraagt om een genuanceerde benadering, om een discussie die op wetenschappelijke feiten is gebaseerd.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip39

Voedingsmiddelen die in de winkel een plek krijgen op basis van hun gezamenlijke ingrediënten! Verse tomaten en tomaten in blik, en druiven en wijn die vlak bij elkaar staan! Dat is de ‘supermarkt van de toekomst’. De klant die een product uit het schap pakt en voor de spiegelende schermen houdt, krijgt via sensoren informatie over bijvoorbeeld voedingswaarde, bestrijdingsmiddelen en allergenen. Lees in deze ‘Suiker in perspectief editie 39’ ook de andere verhalen over onderzoek in de supermarkt. 

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina